OpenOffice.org ingyenes irodai programcsomag

Az OpenOffice.org egy nyílt forráskódú irodai programcsomag. Tartalmaz szövegszerkesztőt, táblázatkezelőt, prezentációkészítőt, adatbáziskezelőt és rajzprogramot is, ráadásul ingyenesen letölthető bárki számára, és akár még kereskedelmi célokra is használható.

Piaci részesedése növekvő tendenciát mutat; a Valve felmérései szerint Steam szolgáltatásuk használóinak majdnem 15%-a telepített OpenOffice.org csomagot a gépére.

Még 1999-ben szerezte meg a Sun Microsystems a Star Office nevű irodai programcsomagot, melyet aztán nyílt forráskóduvá tett, és OpenOffice.org néven terjesztett, ezzel próbálva csökkenteni a Microsoft Office piaci részesedését. Később az Oracle Corporation felvásárolta a Sunt, így az OpenOffice.org is az ő tulajdonukba került.

2010 szeptemberének végén egy, a programcsomag fejlesztőiből kivált kisebb csapat megalapította a Dokumentum Alapítványt, és kiadták az OpenOffice.org egy rebrandelt változatát, LibreOffice néven.

Az programcsomag hivatalok között is kezd teret nyerni; felhasználói között van már Szingapúr védelmi minisztériuma, Angliában a bristoli városi tanács és a Banco do Brasil brazil és latin-amerikai bank is.

Használata és kezelőfelülete nem különbözik sokban a Microsoft Office programcsomagétól, ezért otthoni felhasználók is könnyen megbarátkozhatnak vele, ha meg akarnak spórolni pártízezer forintot.

A programcsomag innét letölthető magyar nyelven: http://hu.openoffice.org/